torsdag den 17. maj 2012

Tips til tavlelak


Efter at have malet min ene væg med tavlelak tænkte jeg, at jeg lige ville dele mine erfaringer med andre, der kunne være interesseret i, at begive sig ud i projektet.

I min lokale malerforretning blev jeg anbefalet (eller rette befalet) at anvende en tavlelak på alkydbasis. Dem på vandbasis, var efter hans mening, noget værre skrammel, og de førte det slet ikke i butikken.

Maling på alkyd er også deeeeejligt at male med. Det havde en lækker konsistens, der flød nemt ud, uden at løbe. Eneste minus er dog, at det er pænt besværligt at rense pensler og rulle. Jeg opbevarede min pensel og rulle i en lukket plastikpose, indtil dagen efter, hvor jeg skulle give væggen et lag mere. Og så smed jeg dem ud, da jeg var færdig. Magtede ikke at rense rullen i terpentin og stå med en fedtet masse af tavlelak og terpentin op til begge ører.


Jeg købte en tavlelak fra det danske firma Skovgaard & Frydensberg. En lille bøtte på 0,33 liter rækker til en væg på 1 m2. Og hvis man havde maling til overs, var det fordi man ikke havde kommet nok maling på, sagde maler-manden. Min væg var ca. 2 m2, så jeg købte den store bøtte på en liter, og havde derfor mere maling, end jeg skulle bruge. Du kan bl.a. købe tavlelakken her. Og det kan fåes i mange farver (sort, hvid, rød, blå, grøn og gul)Jeg dækkede mine kanter af med malertape, men sprang over at male med hvid først for at lukke lufthullerne. Jeg gned bare lidt ekstra på tapen, så den sad helt tæt til væggen (hvis man har en meget ujævn overflade, skal man nok hellere formale med den eksisterende farve).

Der stod på bøtten at man skulle give det 2-3 lag. Efter 2 lag var det pænt, men ikke helt jævnt i den sorte farve, så jeg gav det et 3. lag. Der skulle gå 12 timer før man måtte male over.

Når væggen var helt færdigmalet skulle den tørre i minimum en uge, før man malede med kridt. Ellers kunne det risikere ikke at kunne viskes ordentligt væk. Og det er jo ligesom meningen med en tavle, ik'?

9 kommentarer:

Anne sagde ...

Uhh helt geniale tip!! Vi skal igang med tavlelak. Men ikke på en dør, men på nogle køkkenlåger.
Tror du ikke også godt det kan lade sig gøre på sådan en laminatflade der eller hvad?? Det håber jeg godt nok!!

Britta sagde ...

Tak! Det ser rigtig godt ud.
Vi har desværre savsmuldtapet, men jeg har planer om at få manden til at lave en plade, der passer lige til det stykke væg der skal males ;)

Marie sagde ...

@Anne: Det tror jeg sagtens kan lade sig gøre. Malingen flyder som sagt lækkert sammen, så man ikke får pensel/rullestrøg at se. Tror det bliver en rigtig lækkert overflade at skrive på! God fornøjelse med arbejdet ;o)

@Britta: Ja, savsmuldstapet vil give et meget nubret resultat, der vil være lidt svært at tegne/skrive på med kridt, så en tynd MDF plade ovenpå væggen, vil I nok blive mere glad for. Og sæt endelig manden i sving ;o)

Anne Sofie sagde ...

Det ser helt vildt godt ud jo, især før og efter billederne på det tidligere indlæg. :)
Dejlig blog i har, i har hermed fået en ny flittig læser :)

Marie sagde ...

Dejligt at høre og skønt med en ny læser ;o)

Hanne sagde ...

Så fint! Og fedt med en hel væg!

OchoCinco sagde ...

Brugte du alm. pensel/rulle eller lak pensel/rulle til at male med?

Marie sagde ...

Jeg brugte alm. Rulle og pensel, men du kan sikkert sagtens også bruge lakrulle og -pensel. Malingen flød meget fint sammen.

Henriette sagde ...

Tak for tip! Har lige bestilt hvid tavlelak til stuen. Skal øve mig til matamatik eksamen. Min datter på 3 bliver nok ikke ked af en væg at tegne på ;)