tirsdag den 27. juli 2010

Små marengs



Hvad skal du bruge?

2 æggehvider

1 tsk. eddike

100 g sukker

Evt. frugt- eller pastafarve

Hvad gør du?


- Æggehviderne piskes meget stive, og gerne lidt ekstra, inden eddiken, sukkeret og evt. farven kommes i.


- Pisk igen til det hele er sejt og blank. Det kan ikke piskes for længe.


- Massen hældes i en tylle og spøjtes ud i små toppe på en plade med bagepapir.


- Bages ved 110° i ca.1 time med ovndøren på klem. Når de ikke længere hænger fast i bagepapiret, er de færdige.

lørdag den 24. juli 2010

Tante Tinas havreknas


Hvad skal du bruge?
75 g smør
100 g havregryn (de finvalsede er bedst)
1 æg
125 g sukker
1 spsk mel
1 tsk bagepulver
2 tsk vanillesukker (gerne ekstra)

Hvad gør du?

- Smøren smeltes og blandes med havregrynene.

- Æg og sukker piskes sammen til de er lette og luftige.

- Mel, bagepulver og vanille blandes i æggemassen.

- Æggemassen og havregrynsblandingen blandes sammen og sættes i meget små toppe på bagepladen med en teske. (klatterne flyder meget ud så sørg for rigelig plads imellem)

- Kagerne bages til de er lysebrune ved 200° i ca. 6 minutter. Hold øje, for det går stærkt.

Kagerne lægges sammen med en kriminel hindbærcreme bestående af en pakke smør, der røres sammen med flormelis, vanillesukker og optøede frosne hindbær (gerne med saften).

De kan også lægges sammen med flydende chokolade.

torsdag den 22. juli 2010

Hjemmelavet marshmallows


Hvad skal du bruge?

500 g sukker

3½ dl vand

1 spsk. flydende glukose

30 g husblas

Frugtfarve (plus evt. smag)

2 æggehvider, stivpiskede

Flormelis


Hvad gør du?

- Sukker, glukose og 2 dl vand opløses i en tykbundet gryde ved middel varme. Rør konstant.


- Bring opløsningen i kog uden at røre. Øg varmen og kog, til sukkeropløsningen når en temperatur på 125-130°


- Udblød husblasen i 1,5 dl vand 5-10 min. og opløs den derefter forsigtigt over kogende vand.


- Tilsæt evt. farve- og smagsstofferne.


- Bland sukkeropløsningen med husblasen. Pisk konstant med piskeris og hæld, lidt efter lidt, hele blandingen i de
piskede æggehvider. Fortsæt med at piske, til blandingen er en tyk, hvidlig masse, der er så stiv, at den holder sin facon.


- Oliér en form og beklæd den med bagepapir.


- Vend Marsmallowblandingen ud i formen, glat den med en paletkniv og lad den stå nogle timer, gerne natten over.


- Drys flormelis ud på bordet og hæld Marsmallowblandingen ud på det. Drys flormelis over blandingen og vent 1 time for at give den mulighed for at tørre og danne skorpe.


- Skær den i kvardrater og pudr med flormelis. Lad stykkerne tørre mindst 1 time.

mandag den 19. juli 2010

Hindbærsnitter


Hvad skal du bruge?

250 g blødt smør

250 g sukker

500 g hvedemel

3 æg

1 glas god hindbærmarmelade

Glasur af flormelis, past. æggehvide og en snas eddike

Kulørt krymmel


Hvad gør du?


- Smør og sukker røres sammen.


- Melet blandes i og samles så godt det kan.


- Æggene piskes sammen med en gaffel og kommes i dejen, der samles helt og deles i to lige store stykker.


- Rul hver del ud på et et stykke bagepapir og bag ved 200° i ca. 15 minutter.


- Første plade smøres med marmelade og den anden plade lægges over.


- Glasuren røres af et bæger past. æggehvider, flormelis og et lille skvæt eddike (det bliver en fin, hård glasur)


- Fordel glasuren ovenpå og drys med krymmel.


- Skær i snitter mens de stadig er varme. (Snitterne bør køle af i fri luft så skorpen opnår den rigtige tørhed)

søndag den 18. juli 2010

Næææææhhhh ...


Vi har fået vores første award! ;o)
Tak til Vibeke fra "Min Kage" for den. Den er vi meget glade for (Og fin er den også ;o).

Der er nogle regler, når man modtager en award, men regler er jo som bekendt til for at blive brudt, så det vil jeg gøre. For man skal give awarden videre til 5 andre bloggere, og dér synes jeg der går lige lovlig meget kædebrev i det (Og det er jeg virkelig dårlig til). Så jeg vil overholde de andre regler, men jeg sender den altså ikke videre i systemet. Det er jo egentlig også en kageblog-award, og for at være helt ærlig, så kender jeg slet ikke 5 kageblogge (?!)

De andre opgaver er:

Skriv 3 ting, som du elsker ved dig selv:
1) Mit (som regel) gode humør og positive indstilling til livet.
2) Min stil
3) Kombinationen af at være matematisk og organiseret og samtidig kreativ og humoristisk.

Post et billede (eller flere) af noget du elsker:
Uhhhh ... den er svær. Der er jo så meget! Jeg elsker min kæreste, min familie, mit job, mit hjem, sko, sushi, champagne, kortklubben, kage, min iPhone, vintagekjoler, lækkert design, fødselsdage, farver, storbyer, kaffe, loppemarkedsfund, Audrey Hepburn, at bage, Thomas Sabo, tartar, nyt tøj, godt vejr, Colombo, at holde ferie, Seinfeld, nyudsprungen bøgeskov, gaver, desserter, Hamburg, at strikke, gadgets, prikkede ting, retro-illustrationer, gode idéer, overraskelser, brunch, chokolade, kirsebær og en helt masse andre ting.

Jeg nøjes med at poste et billede af den ene ...

lørdag den 17. juli 2010

Fødselsdagsboller

Ja ja ... jeg ved godt at dette jo egentlig ikke er en mad-blog, men både jeg og Mille kan godt li' at bage, og så tænkte jeg at jeg ville poste de forskellige opskrifter fra mit fødselsdags-kagetamtam (jeg har jo allerede fortalt om macarons'ene, så hvorfor ikke forsætte?).

Egentlig hedder denne opskrift "Susannes boller" efter Milles eks-svigermor, men efterhånden som jeg har givet opskriften videre, har jeg hørt at den går under navnet "Maries boller" ude i den store bageverden ;o). Så derfor har jeg valgt at gøre opskriften til allemands-eje, ved blot at kalde den for: "Fødselsdagsboller".



Fødselsdagsboller med kardemomme.

Ca. 20 stk.


Hvad skal du bruge?

100 g smør

4 dl mælk

3 spsk sukker

1 gær

2 æg

800 g mel

Salt

Kardemomme

+ 1 æg til pensling


Hvad gør du?


- Smøren smeltes og mælken kommes i smøren.

(Det må ikke være for varmt, så virker gæren ikke)


- Gær og sukker røres sammen, til det er flydende.

(Ja, det er næsten magi ;o)


- Smøren/mælken røres sammen med sukker/gæren.


- Æg, salt og kardemomme røres i og der tilsættes mel indtil dejen får den rigtige konsistens.(Man kan med fordel røre det hele sammen med en gaffel, indtil dejen opnår en ikke-klistre-til-fingrene-konsistens)


- Dejen æltes og hæver i 1 - 1 1/2 time.


- Form boller af dejen.


- Lad dem efterhæve på bagepladen i ca. 15 min.


- Pensl med æg og bag bollerne midt i ovnen ved 225° i ca. 10-15 min.

lørdag den 10. juli 2010

Har du hørt om Amio?

Ellers er det da på tide (selvom siden faktisk ikke er åbnet officielt endnu).
Det kunne meget vel gå hen og blive Danmarks svar på etsy (og det er jo ikke så tosset endda), og folkene bag virker meget ambitiøse. Fx. vil de ikke lade amio åbne op med et povert udvalg, så de venter til, der er et spændende udvalg af små "butikker" fra start.

Tjek amio ud lige her.
Edit: De åbner 1. august

onsdag den 7. juli 2010

Macarons


T
il min fødselsdag skulle der selvfølgelig også være macarons, og da alt skulle være hjemmebagt, måtte jeg i gang på nettet med at finde en god opskrift på den franske pastelfarvede makron. Jeg havde læst, at det ikke var helt nemt at bage dem selv, men med hjælp fra Google fandt jeg denne
opskriftAnarkisten (Ægte) Kogebog, og den virkede til at være godt forklaret og gennemprøvet.

Jeg skrev den lidt om for at gøre det mere overskueligt, når jeg stod midt i bageprocessen, men det er en fordel at læse lidt baggrundsviden inden man går i gang. Så jeg vil anbefale at du lige læser det her og måske også det her, før du gør i gang.

Det helt store trick skulle efter sigende være at veje æggene præcist af, samt at man bruger et sukkertermometer, for at være sikker på at sukkermassen er varm nok.
Derudover er det vigtigt at de får lang tid nok i ovnen. Min første plade skulle lige ha’ haft et minut mere, så de sad helt fast på papiret. Man kan tjekke det ved om de slipper, når man skubber lidt til dem inde i ovnen. Det er også vigtigt at de står min. 30 minutter fra de er sat på pladen med tylle til de kommes i ovnen. Det er for at de lige når at danne en tør overflade og derfor hæve op med “fødder”.

Mine citronmacarons gav jeg lige et skud reven skal fra en citron i dejen, og ckokolademacarons’ene fik ligeledes lidt kakao (ca. 15 gr).

Nå, nok snak, her er den:

175 gram mandelmel
175 gram flormelis
175 gram sukker
130 gram æggehvide (ca 4 store)
0,5 dl vand

Fyld: Hindbærmarmelade, Lemoncurd eller chokoladegenache

Æggehviderne deles i to portioner, og den ene portion sættes til side i en lille skål eller kop. Den anden halvdel puttes i en røreskål.

Sukker og vand puttes i en lille gryde og koges til det når 115 grader.
Lige inden temperaturen når 115 grader, tændes der for mixeren og æggehviderne piskes til bløde toppe. Når sukkerlagen er klar, hældes den i en tynd stråle ned i æggehviderne, med mixeren tændt på højeste hastighed. Når alt sukkerlagen er hældt i hviderne, skal de piskes på højeste hastighed til de er kølet af. Det tager fra 5 til 10 minutter. Skålen skal føles lunken. Du burde nu stå med en fin, blank og elastisk italiensk marengs.

Sigt mandelmel og flormelis sammen så det er godt blandet og frit for klumper. Hæld de upiskede æggehvider ovenpå og hæld pastafarve oveni. Dump al marengsen ned oveni hele herligheden. Vend det hele sammen. Pas på ikke at overmikse. Det er bedre at undermikse end at overmikse.

Læg to bageplader ovenpå hinanden og beklæd den øverste med bagepapir. Put macarondejen i en sprøjtepose med en 1 cm tylle og sprøjt macarons med 4 cm afstand. Lad macaronerne stå og hvile lidt. Ca 30 min, mens du varmer ovnen op til 155 grader.

Bagetiden afhænger af størrelse og ovn. Jeg gav mine små macarons 16 minutter. De er færdige når de kun nødigt giver efter ved et let puf med en finger lige over foden.

Tag dem ud og lad dem køle af før du prøver at flytte dem af bagepapiret.

Hvis de ikke skal fyldes med det samme, opbevares de som småkager i en lufttæt dåse ved stuetemperatur i et par ugers tid. Når de er fyldt holder de ca. to dage.


søndag den 4. juli 2010

Marie 30 år

... Meget snart i hvert fald! Jeg tog forskud på glæderne og holdt min fødselsdag for et par weekender siden. Den blev holdt som et gigakæmpemegakagekaffeastitamtam med masser af kage, familie og gode venner! Super hyggeligt og super meget mig!